От векове хипнозата има репутацията на нещо мистично, но и често

...
От векове хипнозата има репутацията на нещо мистично, но и често
Коментари Харесай

Непознатата страна на хипнозата

От епохи хипнозата има репутацията на нещо мистично, само че и постоянно обвързвано с измамничество.

Какво тогава споделя науката по въпроса?

Затворете за секунда очи и си представете един лимон. Неговата форма, мирис и цвят, както и чувството за допиране, в случай че го допрете до кожата си. Сега вземете нож и постепенно го разрежете, тъй че сокът да изтече. Хванете с пръсти едно от парченцата и го изстискайте в устата си.

А в този момент отворете очи.

Появи ли се слюнка в устата ви?

Въпреки че медиите постоянно разказват хипнозата като форма на надзор над съзнанието, науката има друго мнение. За нея това е положение на съзнанието, при които вниманието е изострено, мисълта е съсредоточена, а мозъкът на човек е податлив да реагира повече на разнообразни подмятания и оферти. Така от научна позиция хипнозата е сходна на положението, в което изпада мозъка, когато четете книга или гледате забавен филм, при което всичко останало минава на назад във времето.

Виж още: Мозък под внушаемост

Това видео на ASAP Science предлага научното пояснение на хипнозата и ни дава един занимателен тест, който стартира от 1:11 минути. При него думата за даден цвят е изписана на екрана в шрифт с различен цвят; задачата е да кажете на глас цвета, който виждате като шрифт, а не цвета като дума - да вземем за пример, в случай че думата " зелено " е изписана в наследник цвят, верният отговор е " синьо ". По-нататък пробата продължава с още няколко такива комбинации и макар, че на пръв взор е елементарен, несъмнено мнозина ще реагират първосигнало... и ще се объркат.

Това е по този начин, тъй като мозъкът ни ни подвежда да прочетем оптимално бързо думата, а не да помислим за цвета, с който е изписана. Ако обаче думите са на различен език, тогава без проблем ще кажете верния цвят, с който са изписани, защото непознатите думи нямат смисъл за вас.

Именно при един подобен тест, хора под въздействие на внушаемост съумяват да назоват вярно всички цветове, защото съзнанието им е концентрирано и освободено от обичайните реакции. Състоянието на внушаемост може да се употребява даже за притъпяване на чувството за болежка.

Тези и още други забавни обстоятелства за феномена " внушаемост " може да видите в долното видео.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР